lauantai 11. heinäkuuta 2009

Saippuata - saippuata - ja sen värjäystä luonnon aineilla

Eilen kolme erää saippuaa. Kokeilussa nyt luonnon värit:

* Tummatulikukan (Verbascum nigrum) kukkia, joita on muinoin roomassa käytetty lipeän kanssa hiusten värjäämiseksi (blondi).
* rohtoraunioyrtin juuri (Symphytum officinale)(valko-kukkaisen jonka rohto-ominaisuuksia pidetään parempana - meillä kasvaa myös sinistä). Kuivattu juuri (engl. Comfrey root) saippuassa tuottaa vihreän värin.
* tumma 100% suklaajauhe

Tummatulikukkaa kasvaa meidän pihalla, se kukkii joka toinen vuosi komeasti keltaisin kukini. Ukontulikukka on samanlainen mutta sen kukka on täysin keltainen, tummatulikukassa on kukan sisus tumman violetti, muuten keltainen. Tämän harvinaisuuden kukkia kannattaa kerätä ja kuivata ja vaikka käyttää koristeena potpurreissa tai muissa yrttisekoituksissa. Sitä voi käyttää myös luonnon lääkkeenä yskään ja käheyteen. Kukat sisältävät saponiineja eli saippua-ainetta joten toivon sen lisäävän saippuan pesutehoa.

Rohtoraunioyritin juurta kaivoin ylös, kuorin paksun kuoren pois ja pilkoin pieniksi. Tein tuoreesta juuresta keitettä, en käyttänyt kuivattua juurta. Rohtoraunioyrtin juuri sisältää runsaasti allatoniinia, jota käytetään teollisesti valmistetuissa kasvovoiteissa, sillä se edistää ihon paranemista ja estää tulehduskia. Rohtoraunioyrtti on myrkyllinen joten sitä ei saa käyttää sisäisesti.

Kaakaojauhetta käytetään yleisesti saippuan värjäämiseen, ja siitä saa eriasteisen ruskeita sävyjä. Tummat ruskeat tosin myös värjäävät saippuan vaahdon joka ei ole esteettistä.

Tulikukkasaippuaa...
Tulikukan kukkia viime kesältä oli siis ehkä vain noin ruokalusikallinen, jos sitäkään. Lisäsin kukkien päälle kiehuvaa vettä n 1 dl ja ne saivat olla siinä yön yli. Tulikukasta tulee todella kirkkaan keltaista liuosta. Keräsin myös saippuakukkaa (Rohtosuoparytti Saponaria officinalis)) meidän kukkapenkistä, ja tein saman käsittelyn. Sitten vielä varmuuden vuoksi keitin juuri ennen saippuan valmistumista liuosta (tulikukka + saippuakukka) noin 10-20 minuuttia miedolla lämmöllä. Saippuakukka sisältää jopa 20% saponiinejä ja on erittäin tehokas mutta hellä puhdistusaine. Se lisää saippuan pesutehoa - ainakin toivon niin.


Itse saippua koostui seuraavista ainesta: munkkirasva (sunnuntai, sis. enimmäkseen palmuöljyä), babassu-öljy, oliiviöljyä, rypsiöljyä, mangovoita, mehiläisvahaa, shea(karite)voita

Saippuasta tuli lipeän kanssa hyvin vaalean keltaista, kuitenkin vielä geelivaiheessa säilytti värin keltaisena. Laitoin massan yksittäismuotteihin.

Toisesta muotista saippuat lähtivät irti helposti - olivat vielä pehmeitä, mutta toisesta en saanut. Pitää odottaa että kovettuvat tarpeeksi. Väri edelleen hennon keltainen. Muutamassa saippuassa (ei kaikissa) oli näkyvissä hieman jähmettynyttä mehiläisvahaa. Ilmeisesti massan olisi pitänyt olla kuumempaa.

Rohtoraunioyrtti
Keitteen tein samoin kuin edellä mutta en keittänyt enää liuosta. Liuos oli sellaista teen tai hyvin laihan kahvin väristä, hieman punertavan ruskeaa. Saippuamassassa väri vaaleni kerman väriseksi, saa nähdä mitä tulee lopulliseksi väriksi.

Saippua koostui: munkkirasva (sunnuntai), babassuöljy, oliiviöljy, kaakoavoita, Rypsiöljyä, shea(karite)voita, sekä extrana helokkiöljyä 10g

Tämän saippuan valmistuksessa pieni virhe. Mittasin kaikki aineet valmiiksi kattilaan keittiössä, siiryin sen jälkeen verstaalle ja kiikutin kaikki muutkin tavarat samalla pahvilaatikossa. Sen jälkeen kun olin tehnyt lipeäliuoksenkin (noin 5% ylirasvoitus) ja rasvat sulatettu, huomasin että pahvilaatikon pohjalle oli läikähtänyt rasvaa... rasvaläikkä oli suht iso, mutta pienikin määrä rasvaa näyttää isolta. Lisäsin massaan sitten helokkiöljyä sitten 10g. On mahdotonta kuitenkin arvioida ylirasvoitusprosenttia kun ei mitään tietoa mikä on rasvojen määrä suhteessa lipeään. Luulisin kuitenkin että ylirasvoitusta jäi jonkin verran. Lipeäpurkkikin ollut avattuna jo melkein vuoden (lipeä kerää ilmasta kosteutta, joten ajan mittaan sen pitoisuus laskee). Pitää vain kokeilla ja testata onko saippua liian kovaa iholle. Massa näytti kovettuvan aika nopeasti, mutta se voi johtua kaakaovoistakin.

Tämän massan laitoin maitopurkkiin, yleisin käyttämäni muotti :D

Massa olikin vielä ihan pehmeää kun leikkasin sen, väri oli vähän tummempi kerma ja sisältä oli vaaleahko beige.
Kahvi-kaakosaippua
Tämän tein muottiin, joka oli sellainen eines-pitsan muovinen laatikko. Tarkoitus oli tehdä vaaleanruskeaa saippua jossa on tummanruskeaa marmorointikuviota. Tummanruskean värjäsin kaakoajauheella. Mittasin, että pitsalaatikoon mahtuisi 2,1 kg saippuamassaa joten tein laskelmat tälle määrälle. Luin netistä vielä kaakaojauheen osuuden massasta virheellisesti 4% kun oikea määrä keskiruskealle on 1-2%, määrä tosin mitatessa näytti isolta joten mittasin ehkä noin 2-3% massan painosta. Ja tein sen laskuvirheen että mittasin 2,1 kilosta tuon 2%, kun se olisi pitänyt tietysti mitata värjättävästä määrästä, eli noin puolesta kilosta (eli pohjaväri on noin 75-80% ja värjättävä määrä 25-20% massasta). Onneksi kaakaojauheen sisältävä purnukka vielä kaatui verstaalla joten ehkä väriä purnukkaan lopulta jäi se 2% puolelle kilolle. Tuo ei sinänsä ole mikään haitta vaikka kaakaota olisi runsaasti. Se vaan värjää saippuan tummemmaksi sekä antaa enemmän tuoksua, mutta voi värjätä myös saippuavaahdon joka voi näyttää käytössä epäilyttävältä.

Toinen moka oli sitten se, että se astia joka mulla oli käytössä saippuan valmistukseen (eli astia johon tulee rasvat, vesi ja lipeä), ei ollut tarpeeksi iso 2,1kg saippuamassalle. Huomasin tämänkin liian myöhään, eli kun rasvat oli sulatettu ja lipeät liuotettu. Mittasin sitten 20% rasvaa toiseen astiaan sekä 20% lipeän liuoksesta samaan ennen sekoittamista. Tästä sain värjättävän massan. Lisäsin kaakaon sitten pienempään massaan ja kun isompimassakin oli valmis, heitin ne muottiin.

Kahvisaippuan nesteenä oli suht laihaa kahvia = se vaaleampiruskea väri. Kahvi myös poistaa hajuja käsistä. Pesuvaikutusta lisää kahvijauhe.

Kolmas moka: tähänkin saippuaan valmistin oikein hartaudella ja huolella saippuakukkakeitettä - sellaista oikein vahvaa joka päätyi verstaan laittialle...Tekevälle sattuu...

Tämän leikkasin ihan liian pehmeänä, mutta onnistui koska muotti oli levymäinen. Väri oli hieno vaalea maitokahvi / tumma kahvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti