maanantai 27. heinäkuuta 2009

Kosteusvoide - shea(karitevoi) + manteli- & helokkiöljy

Jääkaapissa tekeytyy 4 purnukkaa "kevyempää kosteusvoidetta". Voiteen väri on vaalean kermamainen, koostumus...ei ehkä niin kevyt kuin olisin toivonut.

Tavoitteena oli tehdä kevyempi kosteusvoide. Tähän asti olen onnistunut tekemään kaikista voiteista varsin tuhtia, mutta se ei ole haitannut, koska se sopii Verlalle. Ja olen niitä kyllä kasvoihinkin laittanut, enkä ole huomannut mitään rasvoittumista tms.

Luulen, että aiempien voiteiden tuhtius johtuu kahdesta asiasta, käyttämäni rasvat, erityisesti kaakovoi, paksuntavat voidetta runsaasti, jolloin emugaattorin osuutta pitäisi vähentää. Toinen on se, että veden määrän olen mitannut kylmästä vedestä, mutta kun sitä keitetään 20 minuuttia, se haihtuu, jolloin rasvojen + veden suhde muuttuu rasvojen eduksi.

Tämän kosteusvoide-erän tein niin, että jätin pois kaakaovoin pois, lisäsin veden osuutta reseptissä ja mittasin veden kuumasta vedestä. Mutta silti voiteesta tuli aika tuhtia, täytyy varmaan kiinnittää edelleen huomiota rasvoihin ja edelleen lisätä veden määrää voiteessa, ehkäpä jopa 80% asti.

Voidetta tein yhteensä 160ml, eli 2x 50ml purkki + 2x 30ml purkki tuli täyteen. Tätä voidetta en ole vielä ottanut käyttöön enkä testannut. Annan voiteen tekeytyä jääkaapissa viikon tai pari.

(resepti löytyy lopusta..)

Suuri veden määrä tarkoittaa myös tietysti sitä, että että kosteusvoide tuntuu voiteelta, siihen pitää lisätä ainesosia jotka vaikuttavaan vaan sen koostumukseen eli tekstuuriin ja tuntuun levittäessä ("look and feel"). Varsinaisesti näistä aineistä ei juuri ole mitään muuta hyötyä. Yksi tämän tyylinen aines on Magnesium stearaatti.

Nykypäiväin "modernit" kosteusvoiteen sisältävät runsaasti yllä kuvatun kaltaisia aineita. Näiden aineiden tehtävänä on lisätä voiteen paksuutta tai "luksusmaisuutta". Ehkä yleisin tämän kaltainen aines on silikoni. Se lisää voiteeseen "silkinpehmeyden" tuntua, mattapintaisuutta sekä voide levittyy paremmin. Meikkivoitessa tämä on tietysti hyödyllistä ja silikonia paljon meikkivoitessa käytetäänkin. Varsinaisten vaikuttavien aineiden osuus voiteessa on varsin vähäinen.

Kaikki voiteet sisältävät vettä 70-80%, joten muille ainesosille jää 20-30% tuotteen painosta. Tuosta määrästä voi ehkä olla kolmasosa koostumukseen vaikuttavia "look and feel" aineita, emulgointiaineet vie ehkä 5%, säilöntäaineet ja tuoksu vie pienen osan jolloin varsinaisille vaikuttaville ainesosille jää tuotteen kokonaispainosta ehkä noin 10-15% eli 100g kohden 10-15g joka visualisoiden on 1-2 voinappia.

100 grammaa esimerkkivoidetta voisi siis sisältää:
75g vettä
10g "look and feel" aineita
5g emulgaattoreita
9g kosteuttavia tai muita vaikuttavia ainesosia
1g säilöntäainetta & parfyymia

Normaalivoidepurnukka sisältää 50ml voidetta, jonka paino on ehkä noin 45grammaa. Tässä määrässä on niitä vaikuttavia aineita sitten vähän alle puolet ylläolevasta, eli alle 5g. Tämä on se osuus voiteesta, jonka toivot tekevät ihmeitä ihollosi :D

Jos tuote sisältää auringosuojan, se vähentää entisestään vaikuttavien aineiden määrää. Silti kyllä suosittelen, että kaupan voiteista valitaan sellainen voide joka sisältää suojan. Yksistään se on todennäköisesti voiteen tehokkain ihon vanhentumisen estävä aines, ja tämä on todella tutkittu muuallakin valmistajan omassa laboratoriossa.

Tämän lisäksi ns. luksus-voiteet pakataan sellaisiin lasipurnukoihin, jotka eivät ole tiiviitä, mikä tietysti tarkoittaa sitä etteivät ne tehoseerumit ja antioksidantit ynnä muut säily pitkään (antioksidatti reagoi hapen kanssa joka syö sen tehon jos korkki ei ole tiivis). Voiteelle olisi paras juuri sellainen tylsän näköinen muovituubi tiivillä korkilla (a la perusvoide-putkilo). Mutta se kun ei myy eikä näytä hienolle...

Omissa voiteissani on vettä noin 75%, ja 5% emulgointiaineita, 20% sitten erilaisia rasvoja ja öljyjä kuten oliiviöljyä, sheavoita, mangovoita, helokkiöljyä, kaakaovoita, silkkijauhetta ja sitten ns. aktiiviaineita (antoksidantteja lähinnä) eli E-vitamiini, vihreä tee-uute tms. Säilöntäaineille varaan 0,4% painosta. Hajusteita en käytä. (Vesi-öljy emulsiohan ei säily kuin noin kuukauden jääkaapissa ilman säilöntäaineita).

31.7.2009 päivitystä: Voiteesta tuli itseasiassa ihan kevyen tuntuinen. Ei ultrakevyt, mutta ei mikään rasvaisen tuntuinen. Ihan hyvää!! Se ei tuoksu miltään.

Ja se resepti oli:

Kevyempi shea(karitevoi)& manteli- & helokkiöljy kosteusvoide

Vesi-faasi:

vesi 74,0 %
glyseriini 3,0 %

Rasva-faasi
Manteliöljy 4,0 %
Helokkiöljy 4,5 %
Karitevoi 4,5 %
Emulgaattoria 7,0 %

Aktiivi- ja muut aineet
E-vitamiini 1,0 %
Säilöntäaine 0,4 %
Vihreätee-uute 1,0 %
Rypäleensiemen-uute 0,6 %

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista matematiikkaa. Itse en ole vielä tehnyt kosteusvoidetta, mutta suunnitelmissa on.

    VastaaPoista